Heerlijke koteletjes met een Kempenchurrie en garnalenwafel
Ingrediënten
- 10 Lamskoteletten
- Witte peper en zout
- 4 el olie
- 100 gram roomboter
Voor de wafels
- 10 grote garnalen
- 10 lente-uitjes
- 250 gram gezeefde bloem
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 400 ml halfvolle melk
- 100 gram gesmolten en afgekoelde boter
- 15 gram suiker
- 2 grote eieren (dooier gesplitst)
- 1 tl zout
Kempenchurrie (voor 10 koteletten)
- 1 knoflookteen
- Handje verse oregano blaadjes
- ½ Bosje platte peterselie
- 1 el cashewnoten
- 1 el rozijnen
- Rode peper
- 2 el heet water
- 50 ml Olijfolie
- Sap van 1 citroen en rasp van een halve citroen
- Zout en zwarte peper
Bereidingswijze
Meng de ingrediënten (behalve citroensap, peper en zout) van de kempenchurrie door elkaar in een mixer en mix tot het de gewenste fijnheid heeft, sommigen houden nu eenmaal van een hele fijne mix of juist heel grof. Breng dan op smaak met peper, zeezout en citroensap.
Ook met de hoeveelheid van de ingrediënten kun je experimenteren uiteraard, geef er je eigen draai aan en experimenteer gerust met andere kruiden zoals koriander en munt. Proef de rode peper eerst, omdat er heel veel verschil zit in de sterkte per levering. Pas daarop de hoeveelheid peper aan, aan je eigen smaak.
Voor de wafels meng je de bloem, gist, de halfvolle melk, afgekoelde gesmolten boter, suiker, zout en eidooiers door elkaar. Spatel er dan de geklopte eiwit met een spatel doorheen. Dek de kom af met folie en laat het beslag een uur rusten en rijzen op kamertemperatuur. Na 1 uur mag het beslag in de koeling mocht het nog niet verwerkt worden, zodat het gisten wordt afgeremd.
Snijd de garnalen en lente-uitjes klein en meng dit vlak voor het bakken voorzichtig door het beslag. Bak ze in 6-8 minuten gaar en bruin in het wafelijzer, afhankelijk van de temperatuur van het ijzer uiteraard.
Smeer de lamskoteletten in met wat olie aan beide kanten en bestrooi met peper en zout aan 1 zijde. Bak ze per zijde op hoog vuur 2-3 minuten. Eén minuut voor het einde kan je de roomboter toevoegen. Schep de boter met een lepel lekker over de koteletjes. Laat ze dan even rusten, ingepakt in aluminium folie, en breng voor het opdienen nog wat extra op smaak met wat zeezout en witte peper. En vergeet de jus die is vrijgekomen met het rusten en die nog in de pan zit niet over de koteletjes te gieten.
Serveer er de wafels en Kempenchurrie bij en eet smakelijk!