Lamsdumpling met zoetzuur sausje

Veel hoger kan de lat niet gelegd worden met dit voorgerecht of borrelhapje.

Ingrediënten dumpling

  • 30 dumpling of gyoza velletjes van de toko
  • 450 gram lamsgehakt ongekruid
  • ½ el kerrie poeder
  • 1 knoflookteen
  • 1 banaan
  • 9 gram zout
  • 2 gram zwarte peper

Zoetzure tomatensaus

  • 1 sjalot
  • 2 el olie
  • 1 blikje tomaten puree
  • 50 ml ketchup
  • 3 el natuur azijn
  • 4 el lichtbruine basterd suiker
  • 50 ml water
  • Zout en witte peper

Bereidingswijze

Meng het gehakt goed door met de kerrie, geperste knoflook, zout en peper. Voeg daarna de in hele kleine blokjes gesneden banaan toe.

Vul daarmee de dumpling velletjes en maak er halve maantjes van. Plak de dumpling dicht met wat water.

Maak de saus door de sjalot te fruiten in de olie. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak deze een beetje zodat de zure smaak eraf is. Voeg de ketchup, azijn, lichtbruine basterd suiker en het water toe en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met wat zout en gemalen witte peper.

De dumplings kun je stomen, maar nog lekkerder is om ze in een bakpan een krokant laagje te geven zoals in Japan veel wordt gedaan (dan heten ze gyoza).

Leg de dumplings in de pan met heel dun laagje olie Als de pan heet is, afblussen met een half kopje water en dan afdekken met de deksel. Zo laat je ze onbevroren 3-4 minuten stomen en bevroren 4-5 minuten. Daarna de deksel van de pan halen en al het water laten verdampen wat er nog rest en het vuur wat lager zetten zodat ze rustig aan 1 zijde een krokant en bruin laagje krijgen.

Laat ze even afkoelen om het hete bitterbal effect bij je gasten te voorkomen en serveer met de lauwwarme saus.

TIP: Dumplings kunnen ingevroren zonder ze eerst te ontdooien binnen 6 minuten al op tafel staan, dus ideaal als snack of bij onverwacht bezoek. Maak dus een ruime voorraad om een deel in te vriezen. Zorg wel dat je dit aan niemand verteld, want anders gaan ze sowieso de eerste keer al op.

Plaats uw reactie.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Omhoog