Een ideaal huwelijk.
Ingrediënten
- 1 lamsbout (voor 6-8 personen) of 1 lamsschouder (4 personen)
- Zout en zwarte peper
Voor erbij
- 0,5 kilo vastkokende (Nicola) aardappelen
- 1 bospeen
- 2 koolrapen
- 10 takjes tijm
- 6 takjes oregano
- 10 tenen knoflook
- Olijfolie
- Zeezout en zwarte peper
Marinade
- 4 tenen knoflook
- 6 takjes rozemarijn
- 1 biologische citroen
- Olijfolie
Muntsaus
- Flinke bos munt
- Paar takjes citroen melisse
- 1 el heet water
- 5 el appel edik of 3 el witte wijnazijn
- 8 el olijfolie
- Snufje zout
Bereidingswijze
Rits de blaadjes van de rozemarijn en rasp de schil van de citroen en voeg dit samen met knoflook in de hakmolen. Tot de helft van de ingrediënten met olijfolie vullen en alles fijnhakken.
Spoel de lamsbout en dep deze droog. Bestrooi de bout rondom met peper en zout. Smeer dan de bout in met de marinade.
TIP: haal 2 dagen van tevoren de bout uit de diepvries en zet in de koelkast om langzaam te ontdooien. Dat is het beste voor het vlees. De dag van tevoren insmeren met de marinade is extra lekker.
Schil de aardappelen en de koolraap en snij ze in grove stukken. Was de bospeen en halveer over de lengte. Laat er nog 2 cm groen aanzitten. Blancheer de bospeen kort. Ze mogen nog niet beetgaar zijn. Plet de tenen knoflook met de schil er nog omheen en laat de schil zitten.
Verwarm de oven voor op 250 graden en leg de bout op het rooster. Plaats er een ovenvaste bak onder met wat water erin en laat de bout in ongeveer 15 minuten goudbruin grillen. Zet dan de oven op 150 graden en haal de bak eruit. In de bak zit al wat gelekt vet en wat gedrupte marinade resten, deze mogen weg. Maak de bak weer schoon en doe er alle ingrediënten erin ‘voor erbij’ en meng dit even goed met de handen door. Zet dan de bak weer terug onder de bout, zodat tijdens de resttijd van het garen de vleessappen hierop kunnen druppelen.
De bout moet dan nog ongeveer een uur in de oven. Het beste is om er een vleesthermometer in te plaatsen en bij 55 graden kerntemperatuur mag de bout eruit.
Ondertussen kan je de ingrediënten voor de muntsaus in de blender doen en deze heel fijn malen.
Als de bout klaar is, deze in aluminium folie inpakken en laten rusten voor 20-30 minuten.
Check dan ook of de groenten gaar zijn, anders mogen deze nog wat langer in de oven. De oven mag dan weer op 180 graden zodat er een gril laagje op de groenten komt.
Snij de lamsbout aan en vergeet niet het overige vleesvocht bij de groenten te doen.
Serveer er de frisse muntsaus bij en laat het jullie smaken!
TIP 1: Als je het lastig vindt om de bout aan tafel in plakken te snijden door de aanblik van de hongerige gasten, doe dat dan in de keuken op je gemak. Mochten de plakken vlees dan teveel afgekoeld zijn, leg ze dan nog even terug in de oven met wat vleesvocht erover. Dat kan ook uiteraard als je het vlees toch te roze vindt.
TIP 2: Bewaar het restvlees van de bout en gebruik deze de volgende dag voor bij de pasta (bekijk hiervoor ons recept ‘Pastasaus van lamsvleesresten’).