Sow, kan dat ook?
Ingrediënten
- 500-600 gram vleesresten van fond, klein gesneden
- 250 gram champignons en wat roomboter
- 1 grote sjalot
- Ongeveer 400 ml lamsfond met 150ml water of 550 ml kippenbouillon
- 100 gram roomboter
- 100 gram bloem
- 1 eidooier
- Flinke scheut room
- Citroensap
- Verse munt of platte peterselie
Alléén voor kroket:
- 2 gelatineblaadjes
- 6 eieren
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels water
- 1 ½ pakje paneermeel
Bereidingswijze
Bak de champignons in een aparte pan met wat boter tot ze gaar zijn, breng op smaak met peper en zout.
Bak de fijngesneden sjalot in de boter glazig (dus niet bruin) op middel vuur en voeg de bloem toe.
Bak de bloem gaar in een aantal minuten en blijf roeren door het mengel, zodat de bloem niet blijft plakken aan de bodem van de pan. Blus af met de fond of bouillon en pas de hoeveelheid vocht aan, aan de gewenste dikte (voor ragout met een pasteitje mag het mengsel wat dunner zijn dan voor de kroket).
Voeg dan het klein gesneden lamsvlees, de champignons, de eidooier en scheutje room toe met de verse, fijngesneden kruiden (munt of peterselie). Tip: eidooier en room eerst mengen met een beetje van het warme mengsel om schiften te voorkomen en dan bij de rest van het mengsel voegen. Proeven en op smaak brengen met citroensap, zout en peper.
Vervolg voor kroket:
Laat de gelatine blaadjes 15 minuten weken in koud water.
Voeg de gelatineblaadjes (zonder het water!) toe aan het mengsel en roer nog even goed door op middelhoog vuur. Laat het mengsel afkoelen in de koelkast tot het stijf genoeg is om er kroketten van te rollen. Dit duurt minimaal 4 uur.
Maak een eimengsel door de eieren te kloppen met het water en de olijfolie. Haal de kroket eerst door paneermeel, dan door het eimengsel en daarna weer door paneelmeel.
Frituren op 180 graden in 3 minuten. Als de kroketten zijn ingevroren 5-6 minuten.
Je kan je kroketten ongeveer 2 maanden bewaren in de vriezer.
Eet smakelijk!