Hoe kon ik die nu vergeten…
Ingrediënten broodje
- 10 pitabroodjes
- 750 gram dunne reepjes van de lamsbout, schouder of zadel
- 4 el Baharat kruiden van Jonnie Boer
- Zout
- ½ krop ijsbergsla
- Zakje rucola sla
Ingrediënten knoflooksaus
- 2 eidooiers
- 2 el natuurazijn
- 300ml zonnebloemolie
- Scheutje olijfolie
- Zout
- Witte peper
- 4 el water
- 3 tenen knoflook
- Bosje platte peterselie
- Citroensap
Bereidingswijze
Na de lancering van de website van Daan’s Vlees kwamen er veel recept vragen over shoarma. Zo voor de hand liggend dat deze in de eerste release vergeten was, waarvoor onze welgemeende excuses.
Om het goed te maken hebben we er een hemelse versie van gemaakt.
Afhankelijk van de voorkeur zijn alle delen van het lam wel bruikbaar. Vlees van de bout is minder vet, de schouder is dus wat meer doorregen. Voor een hele malse versie is natuurlijk de zadel uitermate geschikt, wel de vetrand er zover als gewenst afsnijden.
Snijdt er dunne reepjes van die met de kruiden Baharat en het zout vermengd kunnen worden. Doe dit het liefst een aantal uren voor de bereiding om het lekker in te laten trekken.
Was de sla en droog deze zover als mogelijk en meng deze door elkaar.
Heb je een luierdag, neem dan 300ml kant-en-klaar mayonaise en voeg daar de knoflook, peterselie en citroensap bij. Goed proeven en klaar. Bij dikke mayonaise voeg ik wel altijd nog water toe zodat de mayonaise wat luchtiger wordt.
Voor de eigen gemaakt versie van de knoflooksaus:
Neem een maatbeker die iets groter is dan de staafmixer. Voeg de eidooier en de natuurazijn bij elkaar (let op dat temperatuur van ei- azijn en olie gelijk zijn ongeveer) en mix deze door elkaar tot het wit en een beetje schuimig wordt. Laat er dan heel voorzichtig een straaltje olie bij lopen terwijl de mixer blijft draaien. De mayonaise “pakt” als het mengsel wat dikker wordt. Als dat gebeurt kan de olie er wat scheutiger aan toegevoegd worden.
Naar smaak kun je een scheutje olijfolie toevoegen, wel de goeie uiteraard.
Voeg het water toe om de mayo mooi wit en romig te maken.
Witte peper en zout erbij en dan goed proeven. Hou je van een Belgische mayonaise, dan mag er nog best een scheutje natuur azijn bij. Als de mayo op smaak is, dan voeg je er pas de geperste knoflook aan toe en de fijngesneden peterselie en een scheutje citroensap.
Bak het vlees lekker krokant in wat olie en leg ondertussen de opengesneden pitabroodjes in de oven. Vul het broodje met de sla, het vlees en de saus en de rest spreekt voor zich…
TIP 1: Je hebt nooit teveel knoflooksaus…..
TIP 2: Extra groenten kan natuurlijk nooit kwaad, bijvoorbeeld een tomaatje of wat frisse komkommer.